sobota 9. februára 2013

Židovská komunita v meste Sobrance



Jej história sa datuje od polovice 18 st., kedy sa do mesta prisťahovala prvá židovská rodina. Bolo to presne 15.mája 1739, kedy sa v Sobranciach usadil Mordechaj (Marko) Jozefovic a prenajal si miestnu pálenicu. V júli 1746 sa prisťahovali ďalšie dve rodiny, ktoré prišli z Haliče.
V roku 1780 si židovská komunita založila pohrebné spoločenstvo Hevra Kadisha a vznikol aj miestny židovský cintorín. 




Okolo roku 1800 bola v meste postavená synagóga (stála na dnešnej Ulici prof.Hlaváča). V meste pôsobili známi rabíni Júda Eisenstadter, Herman Weisz, Simon Friedaman a Mosche Simcha Friedman z rodu Teitelbaum, ktorý slúžil v rokoch 1891 až 1940. 
Okolo roku 1929 mala židovská komunita v meste okolo 270 členov, v 65 domácnostiach. Väčšina členov komunity sa venovala obchodu a remeslám a židovské obchodíky v centre mesta dodávali Sobranciam typický ráz. 




Najviac židovských rodín žilo na dnešnej Tibavskej ulici a Ulici prof.Hlaváča (vtedy sa volala Bongova ulica). Dvor pri synagóge sa volal "Židovský dvor" a okrem školy talmudu a rituálneho kúpeľa tam bolo miesto aj pre menšie remeselnícke dielne.
 Na jar 1944 sa práve tam museli zhromaždiť všetci miestni Židia, ktorých neskôr presunuli do tehelne v Užhorode. Po šiestich týždňoch boli z Užhorodu deportovaní do koncentračného tábora Osvienčim, kde väčšina z nich zahynula. 













Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára